Lúgosítás az MG-n is segít

Azt tapasztalták, hogy nagyon sok betegségnél fontos a lúgosítás, méghozzá a PH helyreállítása miatt. Egyébként az egészségeseknek is érdemes odafigyelni, hogy mennyi savas táplálékot vesznek magukhoz, és mennyit a lúgosak közül. Én néhány hete kezdtem odafigyelni arra, hogy mit eszem, és már most kezdem érezni a pozitív hatást. Persze nem könnyű "átállni", így én azt javaslom, hogy ne akarjatok egyből helyesen táplálkozni, mert abba könnyű belebukni, de ha az egy nap megevett ételek 70-80 százalékát a lúgos ételek közül választjátok, akkor a myasthenias tünetek csökkenni fognak, legalábbis nálam így van.

gyumolcsokzoldsged.jpg

Nem könnyű lemondani bizonyos megszokásokról, nekem elsősorban az édességekről való lemondás nehéz, ezért én egyelőre engedélyezek magamnak kb. kétnaponta egy kocka csokit. De emellett igyekszek sok "játékszabályt" betartani, mert szeretnék jobban lenni.

Mire érdemes odafigyelni?

Először is (bár tudom, hogy ez nem mindig lehetséges a nyelési nehézség miatt), de meg kell próbálni minél több vizet inni, akár napi 2-3 litert is, akár citromos vizet (kb két deci víz egy tk citromlé). Kerülni kell a fehér lisztből, fehér cukorból, tejből készülő ételeket, és minél több lúgosító ételt fogyasztani.

Mik is ezek?

Erõsen lúgosít Lúgosít Kevésbé lúgosít Táplálék kategóriák
Stevia juharszirup, rizsszirup méz, finomítatlan cukor ÉDESÍTÕK
citrom, görögdinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya datolya, füge, sárgadinnye, szõlõ, kiwi, szeder, alma, körte, mazsola narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó GYÜMÕLCSÖK
spárga, vöröshagyma, zöldséglevek, petrezselyem, nyers spenót, brokkoli, fokhagyma okra, zöldbab, cukorrpéa, zeller, fejes saláta, cukkini, édesburgonya, szentjánoskeny répa, paradicsom, nyers kukorica, gomba, káposzta, borsó, krumplihéj, olívabogyó, szójabab, tofu HÜVELYESEK, ZÖLDSÉGEK
      mandula gesztenye MAGVAK
olíva olaj lenmagolaj repceolaj OLAJOK
            amaránt, köles, vadrizs, quinoa GABONAFÉLÉK
                HÚSOK
      anyatej szójasajt, szójatej, kecsketej, kecskesajt, tejsavó TOJÁS, TEJTERMÉKEK
gyógynövény teák, limonádé zöldtea gyömbér tea ITALOK

Forrás: http://www.lugositas.b74.hu/

Savasító ételek, amiket próbáljunk kerülni:

A fehérjeforrások közül leginkább a zsíros sajtok hatnak savasítóan. A húsok közül szinte mindegyik gyakori fogyasztása tiltólistára kerülhet: nem csak a disznóból és a marhából készült húsételek, hanem akár a baromfihús is. Nem jelentős mértékben, csak enyhén savasító a halhús. Arra azonban ügyeljünk, hogy a tenyésztett halakkal szemben a inkább az édesvízi halhúst részesítsük előnyben. Ha magunk elé képzelünk egy képzeletbeli skálát, amelynek a piros végén a leginkább savasító ételek vannak, a kevésbé piros végén pedig az enyhén savasítóak, akkor teli pirosat kap az ömlesztett sajt, camembert és keménysajtok, húsok közül pedig a sertésmáj, a libahús és a szalámi. Rózsaszín (enyhén savasító) jelzése lehet ugyanakkor a tejnek, tejszínnek, húsok közül pedig a tőkehalnak és a heringnek.

Italok közül erősen savasító a kóla és minden cukoralapú, mesterséges színezékekkel és tartósítószerekkel készített ital. Az aromásított, édesített gyümölcslé alapú italok sem képeznek ez alól kivételt. Szeszes italok közül a sör kap teli pirosat. A lúgosító diéta a kakaó kerülését is javasolja. És bár elméletileg a kávé enyhén lúgosító, mégis figyeljünk oda fogyasztásának mértékére, mert a koffein vizet von el szervezetünkből, dehidratálja, így nagyobb mértékben nem ajánlott. Borok közül a száraz vörösbor mértékkel való fogyasztása hasznosabb lehet, alkalmanként egy-egy pohár fehérbort is engedélyezhetünk magunknak.

Édességek közül a lúgosító diéta alkalmazói a csokoládét, süteményeket és jégkrémeket teljesen elfelejthetik. Cukor helyett azonban ne alkalmazzunk mesterséges édesítőket, ott a méz, használjuk azt, hiszen ez az édesítő nem savasít.

Jobb, ha nem csak az ételekkel, hanem a készítésük során használt összetevőkre is ügyelünk. Savasít ugyanis a sok ételhez kínált majonéz és ketchup is. Ugyanez érvényes a finomított, tapadást gátló adalékot tartalmazó sóra, amelynek túlzásba vitt használata egyébként sem egészséges. A sütés és főzés során pedig kerüljük az állati zsiradékot, még a vajat is. A növényi olajok egy része viszont semleges, így nyugodtan használható, így az olajok mellett a margarin is.

Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy lehetőleg a savtalanítás mellett pótoljunk minden olyan anyagot étkezéssel, amelyek mindennapi egészségünkhöz nélkülözhetetlenek.