Mennyei eperszelet myasthenias-oknak is
A családom idei epres kedvence, ami még egészséges is, és gluténmentes így lisztérzékenyeknek is ajánlom! Az a fantázianeve, hogy mennyei eperszelet, habár nem én adtam neki a nevet, a kedvenc receptes újságomban volt, de az biztos, hogy tényleg mennyei! Nem fehér búzalisztből készítem, hanem kukoricalisztből, de ettől senki ne ájuljon el, mert nagyon finom, esküszöm :)
Hozzávalók (kb 8-10 szelethez)
- 35-40 dkg eper
- 20 dkg kockamargarin
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor (ez persze lehet sima, vagy szőlőcukor is, de én kávédarálón csináltam a nádcukorból)
- 1 cs vaníliás cukor (elhagyható diéta esetén)
- 25 dkg kukorica liszt
A tetejére majd morzsát szórunk, ennek összetevői:
- 5 dkg kocka margarin
- 7 dkg nádcukor/cukor
- 7 dkg kukoricaliszt
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojásokat, a tojások sárgáját összekeverjük (én robotgépben) a kicsit felolvasztott, de már lehűlt margarinnal, vaníliás cukorral és porcukorral.
Én ekkor átöntöttem egy tálba ezt a keveréket, elmostam a robotgép tálkáját és 25 évesen felvertem életem első tojásfehérjéjét, kemény habbá :) Ami persze a nagymamámnak habverő nélkül, akár egy sima villával is megy, én inkább a robotgép segítségére támaszkodom, persze a kézi habverő is tökélete. Hát őszintén szólva nem fűztem hozzá sok reményt, de végül kb 15 perc után sikerült és persze ki kellett próbálnom, hogy ha fejre állítom a tálat kiborul -e és lássatok csodát, NEM! :)
A tojásfehérjét szépen óvatosan hozzákeverjük a tojássárgájás trutymónkhoz, majd szép lassan beleadagoljuk a lisztet is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd 160 fokon (4-es fokozat) kb 15-20 percig sütjük.
Tipp: én nagyon vékonyra szoktam nyújtani a tepsiben a tésztát, mert a kukoricaliszt azért tud nagyon száraz lenni, ha túl vastag tésztát csinálunk belőle.
Miközben sül a tésztánk felszeleteljük az összes eprünket, és elkészítjük a morzsát, vigyázzunk, hogy vajdarabkák ne maradjanak benne. Amikor megsült a tészta, beborítjuk eperrel, majd rászórjuk a morzsát és visszatesszük a süti kb. 15 percre.
Ha szükséges akkor tejszínhabbal fogyaszthatjuk, de anélkül is nagyon finom, nálunk két nap alatt el szokott fogyni :)